25.09.2018 - Kocaeli & Firma Rehberi ve Sosyal içerik

Darıca Hayvanat Bahçesindeki Hayvanlar

Hayvanlar

Memeliler

Aguti

 Meksika’nın güneyinden Brezilya’nın güneyine kadar uzanan alanda yaşamlarını sürdürürler.

Ön ayakları 5 kıvrık tırnaklıdır; arka ayaklarında daha kalın 3 tırnak vardır. Dişiler, toprağa kazdıkları yuvalarda, 2-4 yavru doğururlar.

Meyveler, kabuklu meyveler ve bitki kökleriyle beslenirler.

 

 Altı Aslan Başlı Cüce Maymunu

Brezilya’nın tropikal ormanlarında yaşamlarını sürdürürler.

Değişik davranış tarzlarında değişik sesler çıkarırlar. Genelde Tropik ormanlardaki 3-10 m’lik ağaçların üzerinde tüm günlerini geçirirler, bazen uyumak için dahi aşağı inmezler.

Böcek ve meyve ile beslenir.

 

Altın Çakal

Dişiler küçük bir grupta bulunurken, yetişkin erkekler yalnız yaşamlarını sürdürürler. Çakallar hayatlarını bir eşle geçirirler. Üreme zamanında ebeveynler içinde 8 yavruya kadar barındırdıkları bir sığınak oluştururlar. Yavruların yırtıcı hayvanlar tarafından bulunma riski nedeniyle sığınak mekanları her iki haftada bir değiştirilme durumundadır. 3 aylık olan yavrular ebeveynlerini izlemeye başlarlar. Bu noktada baba, yalnız yaşamaya geri döner. Yavrular 6. aylarıyla beraber kendi başlarına avlanırlar ve bir yaşına geldiklerinde annelerini terk ederek kendi eşlerini arayabilirler. Altın çakal çeşitli çağrılar kullanan çok sesli bir türdür. En belirgin olanı genellikle şafak vakti ve akşam karanlığında koro halinde çıkardıkları tiz ses ve ağlama ulumasıdır.

Armadillo

Arjantin, Şili, Paraguay, Santa Cruz bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler.

Ova, orman ve tarım bölgeleri yaşam alanlarını oluşturur. Doğal hayatta sadece ilkbahar dönemlerinde 60-75 gün içerisinde yılda 4 yavru oluştururken,  hayvanat bahçelerinde yılın tüm zamanlarında yavru meydana getirirler.

Toprakta yaşayan omurgasız canlılar; solucan ve böceklerle beslenirler.

Aslan

Afrika’da Sahra Çölü’nün güney batısında yaşamlarını sürdürmektedirler.

Kaplandan sonra dünyanın en büyük ikinci kedisidir. Sadece erkek bireylerde yele bulunmaktadır. Gruplar halinde yaşarlar. Genelde geceleri avlanırlar. Günün yaklaşık 18 saatini uyuyarak geçirirler. Etçildirler.

 

Beyaz Yüzlü İpek Maymunu

Güney Amerika’da yaşamlarını sürdürmektedirler.

8-10 lu gruplar halinde yaşarlar. Gebelik süreleri 5 aydır. Genelde ikiz doğum yaparlar.

Meyve, tohum, çeşitli bitkilerle beslenirler. Yumurta ve böcekler de yemin bir kısmını oluşturur.

 

Beyaz Yüzlü Saki

Brezilya, Surinam, Venezuela’da yaşamlarını sürdürmektedirler.

Bu maymunlar genellikle tek eşlidir ve erkek ailesine son derece sıkı bir şekilde bağlıdır. Gebelik süreleri 5 ay olup bir yavru yaparlar.

Meyve, tohum, çeşitli bitkilerle beslenirler. Yumurta ve böcekler de yemin bir kısmını oluşturur.

Boz ayı

Türkiye, Kıbrıs, Balkanlar, Sibirya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’da yaşayan bir türdür.

Boz ayılar, yaşayan en büyük etçillerden bir tanesidir. Hem etçil hem de otçuldur.

 

Cüce Su Samuru

Su samurlarının en küçüğüdür. Cüce Su Samurları, vücutlarının soğuk suda sıcak kalmasına yardımcı olmak için çok yüksek metabolizma hızlarına sahip olmalarıyla yüksek enerjili bir yaşam tarzı yaşarlar. Bu, günde vücut ağırlıklarının 1/3’ü kadar yemelerini ve çoklu av dönemlerini zorunlu kılmaktadır. Hızlarından dolayı doğada boylarının iki katı avı alaşağı edebilmektedirler. Su samurları, omurgalıların en esnek gövdelilerinden biri olarak hızlı, esnek yüzücülerdir ve 5 dakikadan daha uzun süre su altında kalabilirler. Uzun, hassas bıyıkları sayesinde avlarını tespit ederler ve ağ biçimindeki pençeleri yengeçleri, midyeleri, kurbağaları ve salyangozları da içeren su kenarlarında bulunan küçük hayvanları yakalamalarını sağlarlar.

Çöl Tilkisi

Çöl tilkisi gececi bir tilkidir dolayısıyla gece avlanır. Gün boyunca serin olan yer altında uyur. Eğer güneşliyken dışarı çıkarsa kürkü onu güneş yanığından korur. Gece sıcak tutarak kamufle olmasını sağlar. Avuç içlerinde bile sıcak kumdan korumak için tüyleri vardır. Oportünist yiyicilerdendir. Bitkileri alt üst ederler, ayrıca yumurta, kemirgen, sürüngen ve böcek yerler. Çöl tilkileri çok az suya ihtiyaç duyarlar ve bunu da yiyeceklerden alırlar.

 

İskelet Kafalı Maymun

Güney Amerika’da yaşamlarını sürdürmektedirler.

İsmini baş ve yüzünün kafatası iskeletine benzemesinden dolayı almıştır. Maymun türleri arasında vücut oranına göre beyni en büyük olan maymun türüdür. Yaprak, bitki, meyve-sebze ve kuş yumurtaları ile beslenirler.

 

Jaguar

Jaguar ismi, “bir sıçramayla öldüren” anlamına gelen Yerli Amerika dilindeki “yaguar” sözcüğünden türetilmiştir. Aslan ve kaplanın ardından dünyanın 3. ve Amerika’nın ise en büyük kedisidir. Jaguarlar üstün avcılardır ve onları kürklerini almak veya eğlenmek için avlayan insanlar dışında doğal avcılar yoktur. Postları normalde sarı ve bronzdur, ancak renk kırmızımsı kahverengiden siyaha doğu değişebilir. Siyah jaguarlar, genetik bir değişime bağlı olarak ortaya çıkar. Cilt ve kürkün büyük miktarlarda koyu renk pigmentleri içermesine neden olur. Bu jaguar çeşitleri yağmur ormanlarında bulunur çünkü ağaçların karanlık gölgelerine karışmaları daha kolay olur.

Kahverengi Kapuçin

Orta ve Güney Amerika’da yaşamaktadırlar.

Karşılarına ayna koyulduğunda gördükleri yansımanın başka biri olmadığını, kendilerinin olduğunu anlarlar. Hem etçil, hem de otçuldurlar. Kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarını taşla kırarlar ve öyle besinlerini alırlar.

 

Kapibara

Dünyanın en büyük kemirgenleridir. Adını “Brezilya Tupi dilinden” ince yaprakları yiyen “anlamından almıştır. Kapibaralar günde yaklaşık üç kg çimen ve diğer bitkilerden yerler. Kapibaralar suda çok vakit geçiren yarı suculdurlar. Yüz hatları, büyük başlarının üst kısmına doğru dönüktür ve yüzerken görmelerini ve nefes almalarını sağlar. Su altında 5 dakikaya kadar kalabilirler. Çok sosyal hayvanlar olan kapibaralar yaklaşık 10-20 hayvandan oluşan küçük aile gruplarında yaşarlar. Bir arada oldukları zamanlarda çok konuşkan oldukları gibi tıkırdarlar , ıslık çalarlar veya hırlarlar. Kapibaralar alarm vermek istediklerinde bir köpek gibi havlayabilirler.

Kırmızı Elli Tamarin

Venezuella, Kuzey Brezilya, Guyana ve Surinam’da yaşamlarını sürdürürler.

2-6 kişilik gruplar halinde yaşamaktadırlar. Olağanüstü tırmanma ve sıçrayabilme yeteneğine sahiptirler. 18 metrenin üzerindeki bir ağaçtan, yere yaralanmadan atlayabilirler. Hem et hem de ot ile beslenirler.

 

 

Kızıl Dev Kanguru

Kızıl dev kangurular, güçlü arka ayakları ile sıçrarlar ve bunu hızla yaparak saatte 56 km’nin üzerinde hıza ulaşırlar. 8 metre uzaklığa, 1.8 metre yüksekliğe sıçrayabilirler. Normalde birkaç düzineden, birkaç yüz bireye kadar değişen gruplar halinde hareket ederler. Dişilerin bir defada, doğurduklarında bir kirazdan daha küçük olan bir yavruları olur. Yavrunun kürk yoluyla (yardım almaksızın) ve kese içine yol almaları yaklaşık 3 dakika sürer ve daha sonra 2 ay ortaya çıkmazlar. Yavrular yakında dururlar ve 8 aylık oluncaya kadar emniyette olmak için annelerinin keselerini kullanırlar.

 

Makak Maymunu

Makak maymunların insanlar açısından önemli bir geçmişi vardır ve çok sayıda tıbbi ve bilimsel araştırmaya katkıda bulunmuşlardır. Makak maymunların kanlarında bulunan antijenler doktorların farklı insan kan gruplarını tanımlamalarını sağlamıştır. Onlar ayrıca uzaya fırlatılan ve kopyalanacak olan ilk memelilerdir.

 

 

Mara

Otçuldur. Diyetleri yeşil bitki örtüsü, meyveler ve çimenlerden oluşur. Şaşırtıcı bir şekilde, bu tür, bir kilometreyi aşan mesafelerde saatte 45 kilometre hıza ulaşabilir. Bu türün avcıları; pumalar, gri tilkiler ve yırtıcı kuşlardır. Maralar tek eşlidir, ömürlük çiftler olurlar ve bu da memelilerde nadir rastlanan bir özelliktir. Üreme mevsimi süresince bir sığınak açılır. 22 çifte kadar alan bu sığınakta yavrular korunur. Çiftler sığınaktaki yavrularına sırayla bakarlar, yavruları toplu olarak yetiştirirler.

 

Mirket

Mirketler 20 ila 50 hayvandan oluşan gruplar halinde yaşarlar ve baskın bir dişi tarafından yönetilirler. Mirketler güne her sabah tımar ederek veya güneş ışığı altında uzanarak başlarlar. Günün geri kalanını yem aramakla geçirmektedirler. Mirketlerin muhteşem görme yetenekleri vardır ve avcıları 300 metre uzaktan tespit edebilirler. Bir mirket daima tetiktedir ve bir yırtıcı yaklaşırsa grubu uyaracaktır. Bekçi mirket tehlike sezecek olursa, yüksek sesle havlar ya da aciliyete ve karada veya havada bir yırtıcı görmesine bağlı olarak çeşitli düzeylerde ıslık çalarlar.

Mongos Lemuru

Kuru mevsimde gececidirler, yılın ıslak zamanında ve soğukta aktiftir. Erkekler gri-kahverengi kürke dişiler de tam tersi gri-beyaz kürke sahiptir. 3-4 kişilik küçük gruplar halinde, tipik ebeveyn ve çoçukları şeklinde yaşarlar. Dişiler baskındır ve bu yüzden eş ve yemek seçiminde önceliğe sahiptir. Mongos lemurları koku işareti ile anlaşmaktadırlar.

 

 

Nyala

Güney Afrika’da yaşamlarını sürdürmektedirler.

Erkeklerin spiral şeklinde boynuzları vardır. Dişiler yedi aylık bir gebelik döneminden sonra bir yavru dünyaya getirirler. Dişiler küçük sürüler halinde yaşarlarken, erkekler ise tek yaşarlar. Otçuldurlar.

 

Puma

Amerika’da yaşamlarını sürdürmektedirler.

Pumanın ön pençelerinde 4, arka pençelerinde 3 parmağı vardır. Pençe tırnaklarını içe çekebilir. Çok çeviktir ve kuvvetli şekilde sıçrarlar. 4 m yükseğe, yaklaşık 10 m kadar ileriye sıçrayabilir. Aslında aslan, kaplan gibi büyük kediler ile yakın akraba olmayıp, daha küçük kediler sınıfına girse de, en büyük kedilerden biridir. Etçildirler.

Sarı Mongos

Sarı Mongos’lar 20 bireye kadar çıkan koloniler halinde daima yeraltındaki karmaşık oyuklarda yaşamlarını sürdürürler. Çoğunlukla mirket ve yer sincaplarıyla birlikte yaşarlar, bakımlarını paylaşırlar ve gerekli olduğu hallerde yeni tüneller eklerler. Güçlü pençeleri, kazmalarına ve yiyecek yakalamalarına oldukça elverişlidir ve diyetlerinde karıncalar, termitler, böcekler ve çekirgeler bulunur. Sosyal yapı merkezi bir çiftlik çiftinin ve onların en yeni yavrularının etrafında kurulmuştur. Tehdit altına girdiklerinde, böğürürler ve anal bezlerinden bir sıvı salgılarlar. Her ne kadar genellikle kuyruk hareketleriyle iletişim kursalar da, aynı zamanda havlayabilirler, çığlık atabilirler ve hırlayabilirler.

Siamang

Genellikle yükseklikleri 25-30 metre olan ağaçlarda bulunmaktadırlar. Bir ağacın çatalında dik oturarak uyurlar, genellikle yalnız olsalar da bazen bir araya gelirler. Siamang diyetinin yarısından fazlası meyvelerden oluşur. Ayrıca, yaprakları ve küçük kuşları veya yumurtalarını, örümcekleri ve böcekleri içerebilen arada sırada bulunan protein aperatiflerini yerler. Siamanglar çok akrobatik ve çeviktir. Kollarının bacaklarından daha uzun olması sayesinde, yağmur ormanlarının üzerinden seyahat etmelerinin ana yolu, kollarını daldan dala sallamaktır. Tek bir sallanmayla 3 metreye kadar çıkabilirler.

Sibirya Kaplanı

Rusya ve Asya Bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler. Sibirya kaplanı, Dünya’daki en büyük ve en güçlü kedi türüdür. Kemikleri ve bazı organları geleneksel Çin tıbbında kullanılması, yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve avlanmadan dolayı nesli tükenme tehlikesi altına giren canlılar arasındadır. Gece avlanmalarından dolayı gece görüşleri çok güçlüdür ve yalnız avlanırlar.

Etçildirler.

 

Sitatunga

Hayvanın ayakta durmasını, çamurda ve yüzen bitki örtüsü parçacıkları üzerinde batmadan yürümelerini sağlayan taraklı toynakları vardır. Sitatungalar mükemmel yüzücülerdir. Yırtıcılardan kaçarken tüm vücudunu batıracak kadar derin dalış yapabilirler. Sitatungalar genellikle tek başlarına veya tamamen dişi küçük gruplarda görülür. Erkekler ve dişiler yalnızca çiftleşmek üzere bir araya gelirler. Erkekler 45 ila 90 cm’ye varan uzun sarmal boynuzlarından tanınırlar. Yavrular, bataklıkta kuru, çiğnenmiş bir keçe üzerinde doğarlar; burada, bir ay boyunca uzun bir süre saklanıp, anneleri tarafından sadece kısa süre emzirilmek üzere ziyaret edilirler.

Şempanze

Şempanzeler, insandan sonra en zeki canlılar olarak bilinirler. Şempanzeler genetik olarak insanlara gorillere kıyasla daha yakındır. Avuç içleri, ayak içleri ve yüz kısmı dışında vücudu tamamen kıllarla kaplıdır. El ve ayak parmaklarında baş parmak insanlardan farklı olarak bilektedir. Bu sayede ağaç dallarını daha rahat kavrayabilirler. Şempanzeler diğer primatlara göre daha büyük olup, daha uzun süre dik yürüyebilen, kuyruksuz ve daha büyük, daha gelişmiş beyinlere haizdirler. Bu maymunun hepçil bir diyeti vardır ve 250’den fazla farklı yiyecek çeşidi yemektedir. Çoğunlukla meyve ve bitkiler, aynı zamanda böcekler, yumurta ve et de dahildir. Şempanzeler zaman zaman yavru antilop ve diğer primatları avlarlar.

Tapir

Tapirler cüsseleri bakımından domuzlara benzemektedir, ancak aslında atlar ve gergedanlar ile akrabadırlar. Yaprakları, sürgünleri, tomurcukları, meyveleri ve küçük dalları kapıp yemek için ufacık gövdelerini kullanırlar. Gündüzleri, kalın örtünün altında saklanırlar, sadece geceleri yiyecek bulmak için ortaya çıkmaktadırlar. İyice bellenmiş izler yuva aralıkları boyunca yiyecek ve su kaynaklarına kadar izlenir ve dışkıladıklarında ise tükettikleri tohumları depolarlar ve gelecekteki bitki büyümesini teşvik ederler.

Tembel Hayvan

Orta ve Güney Amerika’da yaşamlarını sürdürürler.

Tüm memeliler arasında en yavaş hareket eden hayvanlar olarak bilinirler. Günde 15 ila 18 saat uyuyarak en çok uyuyan hayvanlardan biridir. Sürekli ters asılı oldukları için iç organlarının yerleri diğer memelilerden farklıdır. Hatta tüyleri de ters yöne uzar. Tembel hayvanlar hem otçul hem de etçildirler.

 

Uçan Sincap

Doğu ve Kuzey Avusturalya, Tazmanya, Yeni Gine, Endonezya bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler.

Küçük ve ağaçta yaşayan keseli bir memeli türüdür. El beşinci parmak ile ayak birinci parmak arasında çok ince bir deri uzanır. Bu deri hayvan el ve ayaklarını yaydığında paraşüte benzer ve havada süzülmelerini sağlar. Ağaçtan ağaca 100 metreye kadar gidebilir. Dişilerin yavrularını taşımak üzere karınlarının ortasında keseleri vardır.

Meyve-sebze, çiçek nektarı ve böceklerle beslenirler.

 

Valabi

Valabi’nin güç ve esneklik için özel tendonlara haiz uzun bacakları ve ayakları vardır ve saatte 64 km hızla atlamak için onları kullanırlar. Yaklaşık vücutlarının uzunluğunda olan kuyrukları, koşarken onları itmek üzere ekstra bir bacak görevi görürler. Valabiler az gelişen yavruları doğururlar; sonra yavrular alt göbek kesesine geçerler. Kesenin, yavruyu beslemek için iki farklı süt türü üretebilen dört biberonu vardır: Hem kese içindeki bir yavruyu hem de keseyi terk eden bir yavruyu beslemek üzere. Durağan olarak döllenmiş bir embriyo tutma kabiliyetine haiz olan karmaşık bir üreme sistemine de sahiptirler. Bu demek olur ki, şu anki yavru keseyi terk edene kadar veya hava koşulları daha iyi oluncaya kadar hamileliği durdurabilmektedirler.

Yeşil Maymun

Gruplar halinde genellikle yaklaşık 38 kişiye kadar çıkar ve birkaç yetişkin erkek barındırırlar.

Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür. Grup içinde gözle görülür bir hakimiyet hiyerarşisi vardır ve bakım gibi aktiviteler grup bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Çalışmalar yeşil maymunlar arasında en az 36 farklı çağrı şekli tespit etmiştir; örneğin, grup “leopar” alarm çağrısına ağaçlara girerek ve bir “kartal” alarm çağrısına yukarı bakarak cevap verecektir. Yeşil maymunların diğer bireyleri çağrılarıyla tanımlama imkanları da vardır.

Zebra

Afrika bölgesinde yaşamaktadırlar.

Atın yakın akrabalarından olan zebralar siyah ve beyaz çizgili postlarından ötürü kolayca tanınırlar. Doğumundan itibaren siyah beyaz çizgilere sahiptirler ki bu çizgiler sayesinde avcılarından korunurlar. Bir araya geldiklerinde göz şaşırtan bir desen oluştururlar. Ayrıca, zebraların çizgilerinin yapısı ve sayısı birbirinden farklıdır.

Otçuldurlar.

Zürafa

Afrika’da Sahra Çölü’nün güney kısmında ova, otlak ve açık ormanlık arazilerde görülmektedir.

Erkek bireylerin boyu 5.5 m’ ye kadar varabilir. Dişiler genellikle erkeklerine göre hafif ve daha kısa olurlar. Her iki cinsinde doğumundan itibaren boynuzları vardır, dişilerin boynuzu daha kısadır. Zürafaların ses telleri yoktur.

Otçuldurlar.

 

 

Kuşlar

Abdim Leyleği

Leyleklerin en küçük türüdür. Böcek kümeleri ile beslenmeyi severler. Abdim leylekleri 10.000 kişilik sürüler halinde yağmur bulutlarını takip ederek göç ettikleri için, mahsulün yağmura bağımlı olduğu bölgelerde yağmur getiren olarak bilinirler. Dağda serin kalmak ve vücut sıcaklıklarını sabit tutmak için bacaklarına doğru dışkı yaparlar.

 

 

Afrika Deve Kuşu

Afrika Bölgesinde yaşamaktadır.

Uzun boyun ve bacaklara sahip uçamayan bu kuş, 70km hızla koşabilmektedir. Bu nedenle dünyanın en hızlı koşan kuşudur. En önemli özelliklerinden biri gözleri beyinlerinden daha büyüktür. Avcısı yaklaştığında yere yatar, boyununu ve kafasını da yere koyarak tümsek görnümünde kalır ve kendini kamufle ederek saklanmış olur. Bilinenin aksine kafalarını kuma sokmazlar.

Bitki parçaları ve böceklerle beslenirler.

Afrika Gözlüklü Penguen

Afrika kıtasında üreyen tek penguen türüdür. Yuvalar, kayaların ve çalıların altındaki oyuklara kurulur ve buralarda yoğun sıcaklıklardan korunurlar. Her iki ebeveyin de bir veya iki yumurtayı özel bir çıplak deriyle ısıyı ileterek 40 gün inkübe eder. Genç kuşlar gövdelerinin üst kısmında yer alan barut mavisi rengi ile tanınabilir, ki bu zamanla koyuya döner ta ki bir ya da iki yıl içinde yetişkinlere özgü siyah-beyaz desenleri gelişene kadar. Penguenlerin her tüyünün dibinde su geçirmez bir tabaka oluşturarak tüylerin vücuda sıkıca tutulmasını sağlayan küçük kaslar bulunur. Her yetişkin penguen göğüsleri üzerinde bulunan koyu renkli noktalı tüylerinin benzersiz bir deseniyle bireysel olarak tanınabilir.

Afrika Kaşıkçı

Kaşıkçı kuşunun en belirgin özelliği uzun kaşık benzeri gagasıdır. İlginçtir ki,bu türün yavruları yumurtadan çıktıklarında düz gagaları varken yavru olgunlaştıkça gagaları bir kaşık şeklini almaktadır.

Onlar sulak alanlarda balık, yumuşakçalar, böcekler ve amfibiler yakalamak için gagalarının kaşık benzeri ucunu kullanırlar.

 

 

 

 

Ak Pelikan

Sosyal bir kuş olan ak pelikan, 80 bin nüfusa kadar ulaşan kuş gruplarında yaşayabilir. Sabahın erken saatlerinde balığa çıkar, günün geri kalanını tüylerini düzelterek ve banyo yaparak geçirir. İşbirliği içinde beslenirler. Pelikanların aynı zamanda kabukluları, iri başları, kaplumbağaları ve martıları da yedikleri bilinmektedir. Pelikanın alt çenesinin altında ve boğazının tabanına kadar uzanan, 11 litre su tutabilen parlak sarı renkte esnek bir kesesi vardır. Burası balık depolamak için değil, sadece onları yakalamak üzere kullanılmaktadır ve daha sonra suyun boşaltılması ve balıkların derhal yutulması için geri çekilir. Yavrular beslenmek için ebeveynlerinin boğazlarının içine gagalarını dürterek yemlenirler. Pelikanlar 3 metre genişliğe kadar açılabilen bir kanat genişliğine sahiptirler ve 480 km’ye kadar olan mesafeleri durmadan gündüz ve gece boyunca sürekli uçabilirler.

Altın Sülün

Altın başlı veya Çin Sülünü erkekleri kendilerini kahverengi renkli dişilerden ayırt edilebilir kılan çarpıcı renklere sahip kuş türlerindendir.

Günlerinin büyük kısmını yerde geçirirler ama geceleri ağaçlara tünerler. Sülünler tahıl, yapraklar ve bazen omurgasızlar ile beslenirler. Altın başlı sülünler 8-12 yumurta verirler ve kuluçka süresi 22-23 gündür.

 

Beç Tavuğu

Doğu Afrika’da yaşamlarını sürmektedirler.

En dikkat çekici özelliği başındaki kıvırcık fırça tüyleridir. Çiftleşme dönemlerinde dans ettiklerini görebilirsiniz.

Genellikle tohum ve meyve ile beslenirler az da olsa böcek ve termit de diyetleri arasındadır.

 

Benekli Muhabbet Kuşu

Avustralya’nın güneydoğusu, Yeni Zelanda ve Tazmanya bölgelerinde yaşamlarını sürdürmektedirler.

Habitat olarak ormanlık alanları seçerler. Üreme mevsimleri Ocak ayında başlar, Ağustos’a kadar devam eder. Kuluçka süreleri 18 gündür. Tüylenme ise 35 gün sonra başlar. Renkli, dayanıklı, zeki ve sosyal canlılardır.

Çim tohumları ve meyvelerle beslenirler.

 

 

Borazan Boynuzlu Kuş

Bu sosyal kuşlar tropikal ormanlarda 2-10 kişilik gruplar halinde yaşarlar. Ana yemekleri meyvelerdir fakat böcek de yerler. Boynuzlu kuşlar üreme dönemi boyunca eşleriyle birlikte yaşarlar. Yuva olarak ağaçların doğal çukurlarını kullanırlar. Dişiler çamur ve tortularla yuvanın açıldığı yeri kapatırlar. Dişiler yuvada kalır ve 2-4 yumurta üretir. Erkekler dişi için yiyecek bulur ve dişilere küçük parçalar halinde verir. Dişiler yaklaşık 3 ay boyunca yavrular tüyleri çıkıncaya kadar yuvada kalırlar.

 

Çığlıkçı Kuş

Güney Amerika bölgesinde yaşamlarını sürdürmektedirler.

Kanatlarında kemiksi mahmuzlar vardır. Bunları düşmanlarına karşı savunma amaçlı kullanırlar. Çığlığa benzeyen sesleri yaklaşık 3 km. mesafeden duyulur.

Tohumlar, meyveler ve küçük canlılarla beslenirler.

 

Gelin Ördeği

Gelin Ördekleri göllerde, bataklıklarda ve nehirlerde ve akarsular kıyısınca bulunabilir.

Gelin Ördeği kış sonunda çiftleşirler ve erken ilkbaharda üremeye başlarlar. Erkekler çağrıları ve çekici, renkli üreme tüyleri ile dişileri cezbedebilirler. Onlar yuvalarını suya yakın bir ağacın kovuğuna, genellikle yükseklere kurarlar. Ördek yavruları tüylü doğarlar ve yuvalarını çabuk terk ederler. Ördek yavruları yuvada büyümezler, bunun yerine sularda büyürler. Yavruların, böylece su yoluna koyulmak için yüksek ağaç kovuklarından yere doğru atlamaları gerekir.

Japon Turnası

Dünyada en nadir bulunan ikinci turna türüdür. Doğuda bu kuş kutsaldır; sadakat, aşk ve uzun ömür simgesi olarak görülür. Üreme mevsiminde daha parlak hale gelen başının üstündeki çıplak, kırmızı derinin yaması ile meşhurdur. Japon turnası genellikle tek eşlidir ve bu bağları güçlendirmek için ayrıntılı, senkronize bir kur dansı gerçekleştirirler. Japon turnasının kanat açıklığı 2,5 metreye kadar varır. Bu tür, tüm turnaların en sucul olanıdır ve bir ‘yürü ve gagala’ tekniği kullanarak derin sularda yem aramayı tercih eder. Geniş çaplı bir diyetleri vardır ve böcekler, suda yaşayan omurgasızlar, amfibiler, kemiriciler, balıklar, kamışlar, otlar ve diğer

bitkiler bulunan bataklıklarda, nehirlerde ve pirinç tarlalarında yem ararlar.

Kaya Kartalı

Bu büyük ve yaygın bulunan kartal yaklaşık 2 metre kanat genişliğine sahip canlılardır.

Onlar avlarına doğru iniş yaparken saatte 320 km’lik bir hıza ulaşabilmektedirler. Bu da onları Peregrine şahin ile beraber yeryüzünün en hızlı kuşu kılmaktadır. Cinsiyetler tüy renkleri bakımından benzerlikler gösterse de, boyutları çarpıcı farklılıklar göstermektedir. Dişiler erkeklerden genellikle daha büyüktürler. Kartallar et oburdurlar ve kemirgenleri, tavşanları ansızın yakalamak üzere keskin pençelerini kullanırlar ama kimi zaman bir geyik gibi iri hayvanlar da avlarlar.

Kelaynak

Kelaynaklar yem peşinde koşan ve gruplar halinde yuva yapan sosyal hayvanlardır.

Haşare böceklerini ortadan kaldırmak için ağır kimyevi maddelerin kullanımı (özellikle DDT) da dahil olmak üzere uygunsuz politikalar bu türü tükenme tehlikesi eşiğine getirmiştir. Bu tür tüm Orta Avrupa’da dahil olmak üzere kuzey Afrika kıyıları boyunca Türkiye’den büyük bir dağılıma sahipti. Ne yazık ki, şimdi bu kelaynak küçük nüfusuyla sadece Türkiye ve Fas’da bulunduğu üzere nesli tükenmeye yüz tutmaktadır. 200ün altında kuş hala Türkiye’nin doğusundaki, Birecik’te bulunur. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı bu önemli türün korunmasında Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile birlikte çalışmaktadır.

Kırmızı İbiş

Kızıl ibişler genellikle Güney Amerika’nın kuzey-doğu kesiminde kıyı ve iç sulak alanlarda bulunur. Vücutlarının tüm kısımları kanat uçları ve kavisli siyah gagaları dışında kırmızıdır.

Onlar böcekler, balıklar ve kurbağalarla beslenirler. Ancak, kızıla çalan parlak renklerini kırmızı kabuklular yiyerek edinirler. Diğer ibiş türleri gibi sosyal olarak tekeşlidirler ama, bazen yavrularının genetik çeşitliliğini artırmak için diğer kuşlar ile çiftleşeceklerdir.

 

Kutsal İbiş

Onlar Afrika’da yaşarlar ama günümüzde İspanya, Fransa ve İtalya bölgelerinde istilacı türler olarak yaşamaktadırlar.

Dişiler ve erkekler görünüşleri bakımından birdirler ama küçük kuşlar büyüklerden kolayca saklanabilmektedirler; zira boyunları hala kıllı ve renkleri daha az beyazdır. Sömürge altındadırlar ve çoğunlukla baobab ağaçlarına yuva yaparlar. Mısırturnası/kutsal İbiş balık, kurbağa, kuşlar, sürüngenler, böcekler ve küçük memeliler ile beslenirler. Kutsal İbişler eskiden Mısır’da kutsal bir hayvan olarak kabul edilirdi ve Tanrı Thoth’un simgesi olarak görüldüğüne inanılırdı.

Mandarin Ördeği

Erkek bireyler sadece üreme/çiftleşme sezonunda olmak üzere çarpıcı renklerinden tanınabilirler. Yılın diğer zamanlarından tıpkı dişilere benzerler. Bu ördekler suya yakın geniş ağaç oyuklarına yuva yaparlar. Ne yazık ki, onların orman habitatlarının yok edilmesi sonucu son yıllarda nüfusları doğada oldukça azalmıştır. İyi haber, bu türün hayvanat bahçelerinde yaygın olarak bulunmasıdır.

 

Mavi Tavus Kuşu

Hint veya Mavi tavusların erkeklerinin daha az renkli dişilerine kur yapmak üzere parlak mavi kuyrukları ve vücutları vardır. Bu denli uzun tüylü kuyruklarıyla sadece en iyi erkekler yaşamda kalmayı başarabildiklerinden, dişiler doğal olarak en fit ve en güçlü erkekleri tercih ederler. Beyaz tüylü tavus kuşlarının, tüylerinin tamamen renk noksanlığıyla sonuçlanan Leusizm adı verilen bir durumları vardır.

Yerde yuva yapan kuşlardır ama geceleri yüksekte, ağaçlarda uyurlar. Bitkiler, çiçekler, tohumlar, böcekler ve sürüngenler ile beslenir.

Muhabbet Kuşu

Avustralya bölgesinde yaşamaktadırlar.

Erkek bireylerin burunları mavi ve mor renk iken dişiler  beyaza yakın renklere sahiptir. Bazı dişilerin yavrulama dönemlerinde kahverengiye döner. Ancak albinoluk veya bazı diğer genetik bozuklukluğa sahip olan erkeklerin burunları daima açık pembe kalır. Sıcakkanlı ve sempatik hayvanlardır.

Tahılllarla beslenirler.

Nandu

Nandu deve kuşu, Güney Amerika kuşlarının en büyüğüdür. Bu kuşlar, uzun ve güçlü ayaklarını kullanarak tehlikelerden sıyrılırlar.

Kanatlarını uçma amaçlı değil, hareket ettiği sırada dengesini sağlamak ve yön değiştirmek için kullanır. Bitkilerin, meyvelerin ve tohumların tadını çıkarırlar; ayrıca böcekleri, kertenkeleleri, kuşları ve diğer küçük av hayvanları da yerler. Erkek Nandu devekuşlarının çok sayıda eşleri vardır. Bazı dişiler yumurtalarını (bir hafta veya on gün boyunca her gün birer olmak üzere) erkeklerin inşa ettiği zemin yuvasına bırakırlar. Yuvada 50 yumurtaya kadar bulunabilir. Erkek Amerikan devekuşu altı hafta boyunca tüm partnerlerinin yumurtalarını kuluçkaya bırakır ve yalnızca yeni doğan yavruyu gözetir.

Sığır Balıkçıl

Sığır balıkçılı tüm dünyada bulunabilen gerçekten kozmopolit bir türdür. Kolonilere ve genellikle suda-çamurda yürüyen diğer kuşlarla beraber sulara yakın yerlere yuva yapmaktadırlar.

Sığır balıkçılı diye adlandırılmalarının nedeni, sık sık ineklerin ve diğer iri memelilerin yakınlaında böcekler ve parazitler yakalamaya çalışırken görülmesidir. Onlar sığırlardan kene ve sinekleri toplayıp yedikleri için yararlı kuşlardırlar.

Şah Kartal

Türkiye de dahil olmak üzere Şah Kartalı güney-doğu Avrupa’da ve Asya’nın bazı bölgelerinde yaşamaktadır. Onlar kışın Afrika ve Asya’ya göç ederler. Başka ağaçlarla çevrili olmayan tek ve büyük ağaçlarda yuva inşa etmeyi tercih ederler.

Dişi, Mart ya da Nisan ayında iki ya da üç yumurta yumurtlar ve civcivler yaklaşık 43 gün sonra yumurtadan çıkarlar. Genellikle tek civciv hayatta kalır ve 60-77 gün sonra yuvayı terk eder. Avrupa’da, Şah Kartal’ının nesli tükenme tehdidi altındadır.

Tepeli Afrika Ördeği

Tepeli Afrika ördekleri gagalarının dibinde yer alan etli topuzlarından ötürü bu adı almışlardır; bunlar (topuzlar) üreme mevsimi süresince ebatları bakımından büyürler. Dişilerin tarağı yoktur ve erkeklerden daha küçüktürler.

Tepeli Afrika ördeğinin diyeti esas olarak ot tohumu ve tahıldan oluşur. Genellikle beslenmek için farklı alanlara taşınırlar ve göç ederken 3500 km yol kat ettikleri bilinmektedir. Bu ördekler yüksek ağaç gövdelerine tünerler ve genellikle ağaç kovuklarına yuvalarlar.

Yeşil Tavus Kuşu

Bu kuş yaygın olan mavi tavus kuşuna benzer. Erkekleri metrelerce uzunluğundaki yanardöner, 200 tüyden oluşan, dişilere şov yaparken titreyen üst kuyruğu ile bilinir. Dişiler erkekler kadar canlı renklere sahip değildir bu yüzden yuvalarında kamufle olabilirler. Yemleri tohumlar, böcekler, genç yaprak ve meyveler, tahıllar ve filizlerdir. Ayrıca zehirli yılanları avlarlar. Yavruları 2 hafta içinde yuvadan uçmaya başlarlar fakat bir sonraki çoğalma dönemine kadar yetişkinlerle kalırlar.

Sürüngen

Dev Aldabra Kaplumbağası

Aldabra kaplumbağası dünyanın en büyük kara kaplumbağası olan Galapagos kaplumbağasından sonra ikinci büyük kaplumbağadır. Aynı zamanda 255 yaşına kadar yaşamasıyla bilinen dünyanın en uzun ömürlü hayvanı konumundadır. Dişiler 1-30 yumurtanın bırakıldığı yuvalama oyuğu olarak bilinen oyuklar kazarlar. Kaplumbağa yavruları her tür avcı tarafından saldırıya karşı savunmasız olduklarından doğada yalnız güçlü olanlar hayatta kalabiliyorlar. Dişi yumurtalarını koyduktan sonra yuva oyuğundan ayrılır; yumurtalar 2-4 ay sonra açılır.

Giriş Ücretleri

Yetişkin: 32 tl

Öğrenci: 25 tl

65 Yaş: 12 tl

Engelli: 12 tl

 

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Taksicinin Boğazına Bıçağı Dayayıp, Parasını Gasp Ettiler başlıklı makalemizde darıca, gasp ve izmit hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu İçeriği Değerlendirmek İstermisin
  • “Harika
  • “Mutlu”
  • “Üzgün”
  • “Sinirli”
  • “Yorucu”
  • “Korkulu”
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ